over toilet en geurtjes

vrijdag 02 juni 2017
Bijna alle motorhomes zijn uitgerust met een toilet, sommigen met een vaste tank, anderen met een draagbare tank (cassette). Er zijn meerdere typen toiletten, maar het onderhoud scheelt allemaal niet zoveel.


Over toiletten en geurtjes.

Bijna alle motorhomes zijn uitgerust met een toilet, sommigen met een vaste tank, anderen met een draagbare tank (cassette). Er zijn meerdere typen toiletten, maar het onderhoud scheelt allemaal niet zoveel. Het toilet moet goed schoon gehouden worden, maar ook de cassette of vaste tank dient onderhouden te worden.

Soorten toiletten:

De spoelwatertoiletten voor recreatief gebruik zijn in twee hoofdgroepen te verdelen. Zo is er het ingebouwde toilet (het cassettetoilet) en het draagbare toilet zoals de Porta Potti. Beide systemen functioneren met spoelwater. De markt in spoelwatertoiletten voor motorhomes wordt in Europa gedomineerd door Dometic en Thetford.

Cassettetoilet

Toilette avec cassette pour fourgon

Het cassettetoilet is in verschillende uitvoeringen leverbaar, ook voor inbouw achteraf. De laatste tijd zijn de modellen met een draaibaar bovendeel, bij uitstek geschikt voor kleine ruimten, heel populair. De toiletpot is 180 graden draaibaar ten opzichte van het voetstuk. De inbouwmodellen zijn door de jaren heen wat luxer geworden met onder meer elektrische spoeling, en soms is ook de afvaltank voorzien van wielen en een uittrekbare handgreep. Het gesjouw met de zware afvaltank is bij dit toilet dus voorbij

Draagbaar toilet

Une toilette portative pour petit motorhome

Het draagbare model, zoals de Porta Potti, is vooral geschikt voor kleine caravans en motorhomes (van’s) zonder eigen toiletruimte. Dit toilet is leverbaar is verschillende modellen, waarbij de verschillen zitten in de capaciteit van de spoelwater- en afvaltank en in het uitrustingniveau. Zo hebben de duurdere modellen een vergrendelbaar toiletdeksel en een elektrische pomp om het toilet door te spoelen. Een pluspunt is dat draagbare toiletten ook buiten de motorhome zijn te gebruiken, handig bij een verbouwing bijvoorbeeld!Inbouwtoilet voor (afval)watertank

Naast het cassettetoilet en het draagbaar toilet bestaat er ook een inbouwtoilet dat er uit ziet als een gewoon toilet. Deze toiletten (Bravura, Aque Magic) worden met name toegepast in motorhomes met een afvaltank welke onder de vloer is bevestigd. Het spoelwater wordt hierbij van de vaste watertank betrokken.


Werking van het chemisch toilet

Fonctionnement d’une toilette chimique d'un van aménagé

Beide systemen (cassette en draagbaar) zijn gebaseerd op het principe van een tweedelig toilet. Het bovenste deel bestaat uit een zitgedeelte voorzien van toiletbril met deksel, met een watertoevoer om te spoelen. Het onderste deel bevat de afvaltank. Na gebruik wordt met een druk op de spoelknop (handmatig of elektrisch) de toiletpot d.m.v. een krachtige waterspoeling gereinigd. Zowel het cassettetoilet als het draagbare toilet is vervaardigd van stevige, gladde kunststof waardoor de toiletten gemakkelijk zijn te reinigen.

Kenmerk van het cassettetoilet is de manier waarop de afvaltank via een klein servicedeurtje in de zijwand van de motorhome kan worden uitgenomen. De afvaltank kan zo naar een stortpunt voor chemisch afval worden vervoerd om daar via de geïntegreerde schenktuit te worden geledigd. De speciale ontluchtingsknop zorgt ervoor dat dit spatvrij gebeurt. Bij een draagbaar toilet wordt het onderste deel (de afvaltank) d.m.v. een schuifhendel los gemaakt van de bovenste helft. Ook deze afvaltank is voorzien van schenktuit en ontluchtingsknop.

De meeste toiletten zijn voorzien van een niveaumeter waarop het vulniveau van de afvaltank is af te lezen. Afhankelijk van de omgeving temperatuur moet een toilet zo gemiddeld tussen de 3 en 4 dagen worden geleegd. Bij de meer luxe modellen wordt behalve het niveau van de afvaltank ook het niveau van de spoelwatertank aangegeven.


Ledigen van de cassette van een camperbus

Ledigen van de toilet cassette van een camperbus

Het reservoir van het chemisch toilet is bereikbaar aan de buitenkant via een afsluitbaar deurtje (1). Als de cassette 90% vol is zal er een rood led lampje branden rechts van de spoelknop op WC. U dient deze dan te ledigen in de daartoe voorzien plaats op de camping (aanduiding ''chemisch toilet'') of op een motorhome serviceplaats. Om de cassette eruit te halen drukt u de gele hendel omhoog (2) en trekt u de cassette eruit. Zorg voor het verwijderen van de cassette ervoor dat de WC pot leeg is en dat de klep gesloten is. Vervolgens verwijderd u de gele afsluitdop om de cassette leeg te maken (4). Bij het leeggieten drukt u met de duim op de gele ontluchtingsknop (5) om het uitlopen te versnellen. Nadien spoelt u de cassette enkele malen na om alle resten te verwijderen.

Het is niet toegelaten de inhoud van de WC cassette in een gewone WC of op de openbare weg te ledigen door de aanwezigheid van een bacterieremmend product, eigen aan de werking van een chemisch toilet. .

Gebruiksklaar maken van de WC cassette

Gebruiksklaar maken van de WC cassette van een buscamper

Na het ledigen en reinigen van de cassette vult u deze met ongeveer 1 liter water. De gele afsluitdop, tevens de maatbeker voor het chemisch product (7), vult u voor de helft met het WC product. De afsluitdop terug opschroeven, even schudden voor een goede verspreiding van het product en vervolgens schuift u de cassette weer op zijn plaats. Deze klikt automatisch vast. Vervolgens vult u de WC terug met wat spoelwater zodat de WC pot schoon blijft en gebruiksklaar is.

Additieven voor het chemisch toilet van een campervan

In de cassette van het toilet hoort voor de goede werking een chemische vloeistof, wij adviseren de producten van Thetford®, Dometic® en Elsan®.

Alle producten zijn te verkrijgen in de Vanomobil shop

Om bij gebruik van het toilet overlast door middel van stank, afzetting of verstopping te voorkomen worden vooraf additieven toegevoegd aan de afvaltank en eventueel aan de spoelwatertank indien er een aparte spoelwatertank is. Deze additieven zijn te onderscheiden in vloeibare en droge producten. Tegenwoordig zijn de meeste producten zonder Formaldehyde, waardoor het ietsje minder werkt dan vroeger. Daarnaast moet je er wat water (2 L) aan toevoegen. De werking van deze additieven is erop gericht om de in de afvaltank aanwezige fecaliën en bacteriën af te breken en om gasopbouw en afzetting op de binnenkant van de afvaltank tegen te gaan. Toilet additieven zijn beter voor het onderhoud van de cassette of de afvalstoffentank en het verlengt de levensduur van het toilet.

Additieven in vaste vorm:

Greencare Tabs® van Dometic®

Greencare Tabs® van Dometic®Een milieuvriendelijke kant en klare toilettab in oplosbare verpakking die niet ten koste gaat van het milieu. De dosis is hiervan afgemeten waardoor een overdosering en afval wordt voorkomen. Hierdoor is er geen verspilling en geknoei. Geschikt voor alle draagbare en cassette toiletten. Snelle afbraak van fecaliën en dit zonder onaangename geuren of gassen. Lichtgewicht en minder omslachtig dan vloeistoffen. (16,75 €)


Powercare Tabs® van Dometic®

Powercare Tabs® van Dometic®

Een bijzonder effectief reinigingsmiddel voor de septic tank, waarmee u niet knoeit en nooit teveel gebruikt. Er zitten 16 afgemeten tabletten in een handige pot, waarmee u ruimte en geld bespaart. Geschikt voor alle draagbare en cassette toiletten. Snelle afbraak van fecaliën en dit zonder onaangename geuren of gassen. Lichtgewicht en minder omslachtig dan vloeistoffen. (14,75 €)

Aqua Kem® Blue Sachets Thetford®

Aqua Kem® Blue Sachets Thetford®

Deze in water oplosbare zakjes zijn heel gemakkelijk in gebruik, 1 zakje = 1 dosering. Ze zijn hard voor afval maar mild voor de afvaltank. De zakjes maken vaste bestanddelen vloeibaar zodat de tank makkelijk te legen is. Daarnaast reduceert het ook gasvorming en houdt de afvaltank schoon en fris. Dit product verlengt tevens de levensduur van de afvaltank. 1 dosering gaat max. 5 dagen mee. (16,50 €)Additieven in vloeibare vorm:

Aqua Kem® Blue Thetford®

Aqua Kem® Blue Thetford®Aqua Kem® Blue is een zeer krachtige en eenvoudig te gebruiken toiletvloeistof voor de afvaltank. Het is zeer geschikt voor zowel draagbare alsook cassettetoiletten. Maakt vaste bestanddelen vloeibaar zodat de tank makkelijk te legen is en reduceert gasvorming en houdt de afvaltank schoon en fris. Dit product verlengt tevens de levensduur van de afvaltank. 1 dosering gaat max. 5 dagen mee. (14,75 €)


Aqua Kem® Blue Lavender Thetford®

Aqua Kem® Blue Lavender Thetford®

Een zeer krachtig product voor de afvaltank, die zorgt voor een optimale werking van cassette- en draagbare toiletten. Aqua Kem® Blue Lavender biedt de krachtige werking van de vertrouwde Aqua Kem® Blue gecombineerd met een frisse lavendel geur.1 dosering is genoeg voor wel 5 dagen. 2L = 13 doseringen. Maakt vaste bestanddelen vloeibaar zodat de tank makkelijk te legen is en reduceert gasvorming met een perfecte maskering van nare geurtjes. (14,75 €)Aqua Kem® Green

Aqua Kem® Green

De groene variant van de Aqua Kem® Blue! Een milieubewuste en eenvoudig te gebruiken toiletvloeistof met biologische werking voor de afvaltank. Sterke formule die afval en toiletpapier gemakkelijk afbreekt en tevens de afvaltank schoon en fris houdt. Milieubewuste biologische eigenschappen en septische tank veilig (Test ISO 11734). 1 dosering gaat max. 4 dagen mee. (13,75 €)


Elsan® Blue

Breekt de kiemen af, voorkomt gasvorming en nare luchtjes, houdt het toilet schoon en fris. Gebruiksaanwijzing; voeg 60 ml Elsan Blue toe in de afvaltank per 10 liter inhoud. Voeg vervolgens 1 liter water toe. Elsan Blue tast de dichtingen en bewegende delen niet aan. (13 €)


Elsan® Organic

Elsan® Organic

De organische variant van Elsan Blue. Breekt de kiemen af, voorkomt gasvorming en nare luchtjes, houdt het toilet schoon en fris. Gebruiksaanwijzing; voeg 60 ml Elsan Blue toe in de afvaltank per 10 liter inhoud. Voeg vervolgens 1 liter water toe. (16,30€)


Onderhoud

Een goede hygiëne is belangrijk en daarom is het nodig om het chemisch toilet en de afvaltank regelmatig schoon te maken. Het kunststof van de toiletpot is gevoelig voor (agressieve) huishoudreinigers. Er kan dus niet zomaar een schoonmaakmiddel worden gebruikt. Het beste is om aangepaste producten van Thetford® te gebruiken.

Aqua Rinse Plus

Aqua Rinse Plus

Thetford Aqua Rinse Plus combineert prestatie met frisheid. Dit zorgt voor een effectievere spoeling en houdt het spoelwater schoon. Geschikt om in een septic tank te legen (Test ISO 11734). Vormt een beschermende laag in de toiletpot en zorgt voor een effectieve spoeling. Voorkomt aanslag, smeert, beschermt toiletafdichtingen en zorgt voor een langdurig frisse geur. (11,90 €)


Aqua Rinse Spray

Aqua Rinse SprayToiletspray, speciaal voor toiletten aangesloten op de centrale watertank. Een innovatieve oplossing voor iedere spoelbeurt met alle voordelen van Thetford Aqua Rinse Plus. Speciale spray formule! Geschikt om in een septic tank te legen (Test ISO 11734). Vormt een beschermende laag in de toiletpot en zorgt voor een effectieve spoeling. Voorkomt aanslag, smeert, beschermt toiletafdichtingen en zorgt voor een langdurig frisse geur. Bespaart water omdat het toilet minder vaak hoeft te worden doorgespoeld. (6,5 €)


Toilet bowl cleaner van Thetford®

Toilet bowl cleaner van Thetford®Een toiletreiniger die veilig is voor kunststof en keramiek. Is hard voor vuil en verwijderd kalkaanslag. Beschermt kunststof, keramiek en toiletafdichtingen door middel van een dikke, geconcentreerde formule voor een ultiem schoon toilet. Beschikbaar in een fles van 750 ml. (8,7 €)Tank Freshener van Thetford®

Tank Freshener de Thetford®

Met deze effectieve vloeistof voor het dagelijkse onderhoud van leidingen en de vuilwatertank heeft u geen last meer van onaangename geurtjes uit de vuilwatertank, douche, wasbak of gootsteen in uw caravan of camper. Vermindert aanslag en vetafzetting in de leidingen en versterkt probleemloos legen van de tank. Beschikbaar in een fles van 1,5L. (7,75 €)

Cassette Tank Cleaner van Thetford®

Cassette Tank Cleaner van Thetford®Een krachtige vloeistof voor periodieke reiniging en onderhoud. Verwijdert eenvoudig hardnekkige kalkaanslag die zich op de bewegende delen en de wanden van de afvaltank kan vormen… schrobben is niet noodzakelijk! Veruit het beste schoonmaakproduct voor de afvaltank. Verlengt de levensduur van de afvaltank en laat een aangename, frisse geur achter. Voor periodiek gebruik. Beschikbaar in een fles van 1L. (8,5 €)Seal lubricant van Thetford®

Seal lubricant de ThetfordSeal lubricant de ThetfordEen smeermiddel voor de periodieke verzorging, bescherming en smering van toiletafsluitingen, sloten, scharnieren, luifelrails, fietsen, etc. De siliconenspray van Thetford is speciaal ontwikkeld voor onze toiletten en kan volledig veilig worden gebruikt. Beschermt toiletafdichtingen tegen uitdrogen en zorgt voor soepele werking van het Thetford toilet. Veilig voor gebruik op kunststoffen en rubber. Bedekt in één dunne laag Beschikbaar in een spuitbus van 200 ml. (5 €)

Vernieuwing bestaande toiletten van Dometic® en Thetford®

Dometic®Renew KitThetford® Fresh-up set

vanaf 125 € Vanaf 168 €

Thetford® Fresh-up set

Thetford® Fresh-up set

De Toilet fresh-up Set is een eenvoudige en economische manier om een gebruikt Cassettetoilet zo goed als nieuw te krijgen. Extra afvaltank nodig voor langere reizen? Ook dan biedt de Fresh-Up Set een uitkomst.

De set bestaat uit:

  • Een afvaltank met wielen
  • Een toiletbril en –deksel
  • 2 toiletvloeistoffen

(vanaf 125 €)

Dometic®Renew Kit

Dometic®Renew Kit

Motorhomes zijn niet alleen een investering, maar ook een individuele levenskeuze en daarom is het belangrijk dat alles perfect werkt. Als een Dometic CT3000/4000 toiletmodel niet naar wens is geïnstalleerd door een vorige eigenaar, of de originele versie oud begint te worden, vervang deze dan niet zomaar, maar vernieuw uw toilet echt. Revitaliseer uw toilet en vervang de belangrijke onderdelen met een Dometic vernieuwpakket. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt ook voor een schoon, hygiënisch en, nog belangrijker, betrouwbaar modern toilet waardoor u zich onderweg thuis voelt. (vanaf 168 €)