Op zoek naar de ideale familiale campervan!

woensdag 05 mei 2021
Meer en meer (jonge) gezinnen ontdekken het plezier om met de kids op motorhome-vakantie te gaan. Samen op avontuur, genieten van de natuur, sporten, de familiebanden aanhalen bij een gezellige BBQ, een gezelschapsspel of gewoon een goed gesprek, de camper zorgt voor de magie die dit allemaal waar maakt! Vroeger waren familiale motorhomes groot en ruim, maar ook lomp en traag! Door de huidige gewichtsnormen zijn de meeste grote familiale campers nu ook nog enkel te besturen met een vrachtwagen rijbewijs. Daarom opteren meer en meer gezinnen voor een familiale versie van de compacte campervan! Lekker behendig en snel, ook vlot te gebruiken voor je dagdagelijkse verplaatsingen, maar wat bestaat er allemaal en wat vinden we goed en minder goed? Van stapelbedden en verhoogde daken tot een afneembare daktent, in deze blog vind je het allemaal!

Meer en meer (jonge) gezinnen ontdekken het plezier om met de kids op motorhome-vakantie te gaan. Samen op avontuur, genieten van de natuur, sporten, de familiebanden aanhalen bij een gezellige BBQ, een gezelschapsspel of gewoon een goed gesprek, de camper zorgt voor de magie die dit allemaal waar maakt! Vroeger waren familiale motorhomes groot en ruim, maar ook lomp en traag! Door de huidige gewichtsnormen zijn de meeste grote familiale campers nu ook nog enkel te besturen met een vrachtwagen rijbewijs. Daarom opteren meer en meer gezinnen voor een familiale versie van de compacte campervan! Lekker behendig en snel, ook vlot te gebruiken voor je dagdagelijkse verplaatsingen, maar wat bestaat er allemaal en wat vinden we goed en minder goed? Van stapelbedden en verhoogde daken tot een afneembare daktent, in deze blog vind je het allemaal!


1. Zithoek transformeren naar een bed


Uiteraard kan de dinette altijd dienst doen als tweede bed. Heel veel constructeurs bieden sets aan om van de zithoek een bed te maken! Hoe handig dit ook klinkt in theorie, deze oplossingen bieden in de praktijk maar weinig tevredenheid. Er zijn twee mogelijkheden om van de zithoek een bed te maken:
Een langsbed = Een kit waar je de bestuurderszetel draait, de dinette tafel naar beneden laat zakken en met wat extra kussens een kinderbed voor één persoon kan maken. In deze constellatie is de lengte maximum 1.70m en dan zitten je voeten al tegen het stuur. Andere merken bieden meer uitgewerkte sets die een bed maken over de breedte. Het voordeel van deze oplossing is dat in deze richting een bed soms tot 1.90m lengte kan gaan en het dus plaats kan bieden voor een extra volwassene, maar houd er wel rekening mee dat het opgemaakte bed de doorgang naar buiten blokkeert.


Is het nu langs of dwars, dergelijke systemen zijn meestal (te) duur voor de oplossing die ze bieden en nemen veel plaats in je koffer als je de bedden overdag afbreekt en moet opbergen.


Een oplossing die we recentelijk hebben ontdekt en toch een flink stuk handiger is, is de Campsleep (te koop in onze shop). Door handig gebruik te maken van de twee zetels van de stuurcabine creëer je daar op een snelle een eenvoudige manier een extra kinderbed! Je behoudt zodoende je zithoek, aangezien enkel de stuurcabine wordt gebruikt. Overdag plooit de Campsleep zich eenvoudig op en berg je hem op in je koffer.

2. Inschuifbaar en/of uitneembare stapelbedden


Sinds jaar en dag bestaat er een variante van de gewone 6m campervan waar ze het 2p bed achter vervangen door dubbele stapelbedden. Deze campervans blijven wel lekker compact, maar voor het gemak van vier vaste slaapplaatsen offer je natuurlijk wel veel van de kostbare leef/bergruimte op. De slaapruimte achteraan, de vrije ruimte boven de bedden alsook de kofferruimte zijn hier het zwakke punt. Maar ook daar hebben ze iets op gevonden! De dubbele stapelbedden zijn nu meestal inschuifbaar en/of uitneembaar zodat je campervan kan mee-evolueren met je gezinssituatie of reissituaties. Bij de meeste merken kan je bijvoorbeeld de onderste bedden uitnemen, zodat er extra kofferruimte wordt gecreëerd. Ook kan je één van de twee bovenbedden inschuiven of zelfs de beide bovenbedden uitnemen. Zo is er meer ruimte tijdens het slapen als je maar met twee of drie personen reist. Deze flexibiliteit vind je onder andere terug in onze Adria Twin 600 SPB Family, Twin 640 SPB Family modellen, Dreamer D53 of Knaus Boxstar Family.

3. Chassis met hoogdak


Om het leefbaar te houden met vier personen tijdens de koudere dagen bieden de constructeurs oplossingen met verhoogde daken. Inderdaad, naast de normale Ducato met een buitenhoogte van 2.58m bestaat er ook een verhoogde versie (H3) met een buitenhoogte van 2.88m! Deze 30cm extra hoogste doet wonderen in de binnenruimte. Dit geeft de constructeurs ook meer mogelijkheden naar inbouw van extra bedden en doordachte oplossingen. Door de hogere binnenruimte ontstaat onder andere de mogelijkheid om een extra paviljoenbed te voorzien in het plafond boven de zithoek. Daardoor kan je de achterzijde indelen met een normaal dubbel bed en bijhorende kofferruimte eronder. Een bijkomend voordeel is dat de slaapruimtes gescheiden zijn en je als gezin meer comfort en privacy hebt. Een voorbeeld van dergelijke indelingen zijn de Dreamer Campervan XL of de Boxlife 630. Sommige merken werken zelfs nog creatiever met deze hogere ducato door indelingen aan te bieden met een tweepersoons paviljoenbed boven de zithoek en stapelbedjes achterin! Bekijk zeker eens de heel doordachte Dreamer Camper Five (gehomologeerd voor vijf personen) of de Dreamer Select Family! Beide zijn echte pareltjes van campervans! Ze zijn doordacht gemaakt en zitten vol met praktische oplossingen voor jou en je gezin.


4. Polyester opzetdak


Wens je nog meer leefruimte, dan kan een polyester opzetdak een oplossing bieden. De campervan fabrikant bouwt hiervoor een hoogkwalitatief dubbelwandig polyester dak op een Fiat Ducato met normale hoogte. De grootste voordelen van dit polyester opzetdak zijn het groter slaapcomfort voor het dubbel bed boven de zithoek, meer hoofd- en bewegingsruimte (zelfs met het bed opgemaakt) en een nog betere isolatie van je campervan. Het nadeel van dit opzetdak is het prijskaartje en het leeggewicht. Voorbeelden van deze hoogtechnologische campervans zijn de Knaus Boxstar XL en de Westfalia James Cook HD.


5. Pop-up dak


Sinds enkele jaren zijn de pop-up daken, gekend van de kleinste camperbusjes, ook verkrijgbaar op campervans. Een leuke, avontuurlijke en multifunctionele oplossing waardoor je een extra dubbel bed creëert door het opklappen van het pop-up dak. Deze pop-up is ingebouwd bovenaan je motorhome. Het biedt een zeer praktische en handige oplossing als je met je familie reist en extra plus: de kids vinden dit mega leuk! Ook als je alleen of met twee bent en veel kampeer- of sportmateriaal mee wil nemen, dan kan je gewoon je bed achteraan opklappen en gebruiken als garage. Je slaapt dan gewoon gezellig in het pop-up bed!De grootste drempel is de prijs, want reken toch snel €6000 à €7000 extra voor een campervan model met pop-up bed! Daarenboven eist een pop-up dak ook zijn tol naar leeggewicht: reken zeker 100kg extra voor dit extra dubbel bed. Niettegenstaande er extra isolatieschermen bestaan en de pop-up bedden meer en meer uitgerust worden met extra verwarming, is het bed in de tent boven niet ideaal bij extreme weersomstandigheden. Finaal verlies je meestal ook alle verlichtingsmogelijkheden in het plafond van de van, al komen de fabrikanten hier ook meer en meer met handige oplossingen. Campervans met pop-up daken vind je nu bijna bij alle campervan constructeurs. In onze merken vind je de gloednieuwe Adria Sport 640 SGX, de Knaus Boxlife 600ME en Boxstar street 600 met pop-up dak, de Bürstner Campeo Roadrunner, Dreamer D43 UP, de Westfalia James Cook AD…


6. Daktent


Tot slot bieden we bij Vanomobil als eerste in de sector nog een hele verrassende en eenvoudige oplossing: waarom je campervan niet uitrusten met een daktent? Je beschikt over een leuk en comfortabel extra bed op het dak van je campervan. Deze is minstens even comfortabel als een ingebouwd pop-up dak, en kost een €2000 tot €3000 minder! Je moet wel langs de buitenkant van de campervan in de tent klimmen, maar extra pluspunt is dat je je dakluiken en verlichting in het plafond kunt behouden. Bovendien koop je een camper om er lange tijd van te kunnen genieten en zo evolueert hij mee met je gezinssituatie. Komt er een moment dat je kinderen niet meer mee gaan op reis en je dus geen daktent meer nodig hebt op je campervan? Dan kan je hem er simpelweg afhalen.Vanomobil is verdeler van dit Europese, kwalitatieve merk aan daktenten: Autohome. We hebben al een aantal klanten deze oplossing mogen aanbieden, tot grote tevredenheid van ouders en kids!
Opgepast, er bestaan heel veel soorten daktenten en niet alle daktenten kunnen op het dak van een campervan gemonteerd worden. Wij helpen je graag in de keuze van de voor jouw ideale daktent.


Wens je graag compact op avontuur te vertrekken samen met je kinderen en heb je hiervoor de oplossing gevonden die perfect bij jou past? Neem dan contact met ons op of neem een kijkje op onze webshop!