Luifels voor campervans en camperbusjes

maandag 08 februari 2021
Vakantie = zon! En liefst toch ook wel wat schaduw als het
te warm wordt. Ja een parasol biedt de nodige verkoeling. Maar wij camperaars,
kunnen onze luifel niet meer missen. Luifels bieden een gezellig plek, beschermd
tegen zon en lichte regen, in het verlengde van je camper. Van luifels tot
voortent, er bestaan enorm veel merken en types. Hieronder vertellen we welke opties
er bestaan voor jouw campervan of camperbusje.

Vkantie = zon! En liefst toch ok wel wat schaduw als het te warm wordt. Ja een parasol biedt de nodige verkoeling. Maar wij camperaars, kunnen onze luifel niet meer missen. Luifels bieden een gezellig plek, beschermd tegen zon en lichte regen, in het verlengde van je camper. Van luifels tot voortent, er bestaan enorm veel merken en types. Hieronder vertellen we welke opties er bestaan voor jouw campervan of camperbusje.

Soorten luifels

  • Railluifel: een luifel die in en uit de rail kan geschoven worden.
  • Cassetteluifel: een luifel die opgerold opgeborgen wordt in een stevig aluminium omhulsel.
  • Wandluifel: een cassetteluifel gemonteerd op de wand van een camper.
  • Dakluifel: een cassetteluifel gemonteerd op het dak van een camper.
  • Uitval: de afstand die de luifel kan uitgerold worden, standaard bedraagt die 2,5m.

Er bestaan drie grote leveranciers van luifels: Fiamma (It.), Dometic (Zw.) en Thule (B.). Vanomobil werkt graag met degelijke producten en toeval wil dat dit ook het leidmotief is van Thule! Als je weet dat de Thule luifels dan nog in België worden gemaakt, is de keuze snel gemaakt! Daarenboven kan je ook voor je 10 jaar oude luifel vlot reserveonderdelen bekomen bij Thule, iets dat niet altijd een evidentie is bij andere merken.

De Thule luifels hebben niet alleen een tijdloos design, ze zijn bovendien zeer kwalitatief en gebruiksvriendelijk. Voor een gemonteerde luifel betaal je gemiddeld tussen €500 en €1200 afhankelijk van het model.

Luifels voor camperbusjes

Bij de camperbusjes zie je vooral de railluifels, omdat cassetteluifels nog vaak heel zwaar en lomp zijn om op de van te plaatsen. Zo raden wij graag de zonneluifel van Isabella. De luifel zit in een handige en duurzame zak, neemt weinig plaats in en is gemakkelijk op te zetten. Dankzij het geraamte wordt er extra hoogte gecreëerd onder de tent, waardoor de beperkte montagehoogte gecompenseerd wordt. Ideale oplossing dus voor onze camperbusjes.

Een andere, heel leuke optie voor de camperbusjes met kofferklep achteraan is de Space Camp SAS. Deze koffertent is heel gemakkelijk te plaatsen en nemen niet veel plaats wanneer ze niet gebruikt worden. Je creëert zo heel gemakkelijk een extra leefruimte met de nodige privacy.


Maar Thule heeft sinds kort ook een cassetteluifel voor de camperbusjes die heel budget- en gebruiksvriendelijk is: de Thule 3200. Je kan hem heel gemakkelijk in je eentje opzetten: uitrollen, steunpoten uitklappen, opspannen en klaar. Bij deze kanjer geniet je van de standaard 2,50m uitval.


Dakluifel voor Ducato campervan

Voor de Ducato campervans is een dakluifel beter geschikt. Doordat de schuifdeur tot bovenaan de van komt, is er immers geen ruimte voor de montage van wandluifels. De Thule 6300 heeft lengtes tussen 2,60m en 5m en een uitval 2,50m.


Handige accessoires

Zoals eerder vermeld bestaan er handige LED strips die zorgen voor licht onder de luifel als de avond valt. Maar er is meer.

Voor alle luifels bestaan er bijhorende voor- en zijwanden. Je kan kiezen tussen regenschermen, zonschermen of windschermen. Je kan apart zijschermen of voorschermen aankopen, tot op de grond of beperkte hoogte, met of zonder deur of raam. Snuister gerust eens tussen de mogelijkheden voor Thule luifels op onze webshop of stuur ons een mailtje als je niet meteen vindt wat je zoekt.

Tot slot bieden we ook grondzeilen van Travellife in verschillende afmetingen aan. Onze grondzeilen zijn licht, stevig en onderhoudsvriendelijk.


Gebruik van een luifel?

Mag de luifel altijd blijven openstaan? Best draai je de luifel toe alvorens je gaat slapen of op uitstap gaat. Het weer is immers heel onvoorspelbaar en voorkomen is beter dan genezen.

Wat als de wind opsteekt?Bij wind kan je best de luifel dichtdraaien. Als je toch echt nood hebt aan schaduw, dan kan je de luifel altijd nog een klein stukje uitrollen en stevig verankeren de originele Thule hold down kit als het ingenieuze Peggy Peg Systeem

Wat als het regent? Lichte regen kan geen kwaad. Best zet je één poot wat lager dan de andere, zo zal er geen water blijven staan en voorkom je schade. Probeer de luifel altijd eerst te laten drogen alvorens op te rollen. Als dat niet kan, vergeet dan zeker niet de luifel later eens open te zetten om goed te laten indrogen, zo vermijd je schimmels.

Bij slecht weer? Luifels dienen niet om bescherming te bieden tijdens hevig regen of wind. De kans op schade is dan reëel en je kan de luifel maar beter veilig opbergen.


Onderhoud van een luifel?

De luifel krijgt veel te verduren, een minimum aan onderhoud is dus zeker aangeraden. Let er bijvoorbeeld op dat je hem niet nat of vuil toedraait (sta je onder een boom, dan kunnen er na één dag al heel wat bladeren of naalden op liggen). Met een borstel met lange steel kan je gemakkelijk vuil verwijderen.

Best reinig je de luifel ook twee keer per jaar met product (bijvoorbeeld voor de stalling en/of na een grote reis). Voor een grondige reiniging raden we een luifelcleaner aan. Huis- en tuinmiddelen kan je maar beter vermijden, want die zouden de bovenste laag van het doek kunnen beschadigen.

Wrijf de luifel grondig in aan beide kanten met een spons of wasborstel met lange steel en spoel af met de tuinslang. Laat de luifel goed drogen alvorens weer op te draaien. Ook de cassette verdient de nodige aandacht. Je zal merken dat de zijde aan de voorkant van de wagen even veel vliegjes vangt tijdens een rit als de neus van je camper en die zijn hardnekkig te verwijderen als je te lang wacht.

Vragen of opmerkingen bij dit artikel? Of interesse in het laten plaatsen van een luifel? Geef ons gerust een seintje.