Leeggewicht, laadvermogen en aantal toegelaten personen van een motorhome?

In de categorie Het rijden met een campervan

Het rijklare gewicht is het gewicht van je camper met alle fabrieksopties inbegrepen en met alle tanks (vers water + diesel + gas) gevuld voor 90%. Daarnaast wordt er ook een bestuurder meegerekend met een gewicht van 75kg. Dit gewicht vind je ook terug op je gelijkvormigheidsattest (of veelal COC genaamd).

De Maximum Toegelaten Massa (MTM) is het maximale gewicht dat je chassis wettelijk mag vervoeren. Tot en met een MTM van 3.500kg kan je de camper besturen met een rijbewijs B (autorijbewijs), erboven wordt een groot rijbewijs verreist (Rijbewijs C of C1)

Het verschil tussen het rijklare gewicht en de MTM noemen we het nuttig laadvermogen van de camper. Dit laadvermogen dient echter niet alleen voor bagage, maar kan ook dienen voor de extra passagiers, bijkomende opties in namontage enz... Dwz dat je zelf kunt kiezen wat je met dit laadvermogen doet. Beschik je bv over een laadvermogen van 400kg maar reis je altijd met 4 personen, dan zal in de praktijk niet veel ruimte meer zijn voor extra bagage of accessoires. Ben je meestal maar met 2 op stap, kan je natuurlijk meer bagage of luxe (extra accessoires) toevoegen. Er is slechts een belangrijke regel, overschrijd nooit het wettelijke MTM van je camper.

Aantal toegelaten personen: rekening houdend met het nuttig laadvermogen van je camper en het aantal wettelijke zitplaatsen met gordel, bepaald de constructeur het wettelijk aantal toegelaten personen. Je mag nooit met meer personen reizen dan het aantal toegelaten personen.

Een voorbeeld:
als je een camper hebt met een laadvermogen van 400kg, en je reist met 4 personen van 80kg, dan heb je reeds 320kg van je laadvermogen opgebruikt. Heb je in namontage noch 50kg extra opties laten monteren rest er jou nog slechts 400 - 320 - 50 = 30kg voor extra bagage. Als je bij je volgende trip slechts met 2 personen op stap bent, krijg je 160kg extra laadvermogen! Een handig trukje om extra laadvermogen te bekomen is door met half-volle tanks te reizen. Zo creëert je snel 80 à 100 kg extra laadvermogen. In de praktijk zal bij een weg controle enkel worden gecontroleerd of je niet meer weegt dan je MTM en als je niet met meer personen in de camper zit dan wettelijk toegelaten.


overzicht