Een motorhome kopen... Bezint eer ge begint!

In de categorie Algemeen

  Je eerste campervan aankopen is niet evident, en dit om verschillende redenen. Er is dusdanig veel keuze, zoveel verschillen in motorisatie, indeling, afwerking, uitrusting,… dat het bijna neerkomt op een gokspel om onmiddellijk de juiste camperbus aan te kopen. Voor de verkoper is dit ook niet evident, want zelf met het stellen van de juiste gerichte vragen, kan hij niet altijd de “juiste informatie” achterhalen.

  Inderdaad, de vereisten die je als nieuwe gebruiker aan een buscamper stelt, zullen heel zeker evolueren naarmate je gebruik maakt van een kamper en deze manier van reizen leert kennen. Zaak is dus om daar in eerste instantie voldoende tijd aan te besteden en heel zeker één of meerdere trips te ondernemen alvorens over te gaan tot een aankoop. Huur eens een campervan, of vraag aan een vriend of kennis als je hun motorhome eens voor een weekend mag gebruiken. Dit zal u heel wat onheil besparen en vooral ook de echte behoeftes leren kennen van uzelf maar ook van de rest van uw familie.

  Een aanrader is zeker ook om te starten met een 2dehands, recent of minder recent afhankelijk van het budget. Het voordeel van een 2dehands is vooral dat u over een langere periode kunt beschikken over een kampeerwagen, tegen een relatief goedkope kostprijs. Een 2dehands campervan verliest immers op één jaar tijd ongeveer 5% van zijn nieuwwaarde, wat neerkomt op een bedrag tussen de 1000 en 3000€. Samen met de kostprijs van verzekering, rijtaks en eventuele stallingskost kan je dus voor een relatief betaalbaar bedrag gedurende een gans jaar over een buscamper beschikken.

  Koop je die 2dehands bij een professionele verkoper, dan geniet je daarenboven nog over 1 jaar garantie, dus is het risico miniem. Een opmerking echter, wees bij de aankoop van een 2dehands uitzonderlijk aandachtig, dan vooral bij aankoop bij een particulier. Er kan inderdaad heel wat verkeerd gaan op een motorhome, en ook de oude eigenaar kent niet altijd de “verborgen gebreken” van zijn camper. Daarenboven worden op de particuliere 2dehands markt soms onrealistisch hoge prijzen gevraagd, specifiek voor de zeer gegeerde camperbus modellen.

   overzicht